divendres, 24 de setembre del 2010

Reduir l'administració ja!

Artur Mas ha posat aquesta setmana sobre la taula l’imprescindible debat sobre la dimensió que ha de tenir l’administració de la Generalitat. Va concretar una reducció del voltant del 25% per tot el que són càrrecs a dit i estructura inflada, res a veure per tant amb el que han intentat vendre els socialistes. Ni es parla d’acomiadar 55.ooo persones com va dir el pobre Iceta, que ja no sap què ha de dir, ni perilla l’estat de benestar. Quines bestieses! El que s’està parlant per exemple, és de reduir assessors. Tenim el govern que més informes ha encarregat de la història a empreses privades i tenim també el govern, inexplicablement, que més assessors té 303, quan en el darrer mandat de CiU eren 227 els integrants del personal eventual d’assessorament i confiança en tota la Generalitat.

S’està parlant també de reduir empreses i tinglados muntats pels diferents departaments en paral•lel a l’administració i que han estat autèntics coladeros per dues coses; una, disfressar deute i, dues, contractar amics i militants del tripartit a dit, no en places d’assessorament, sinó en places laborals normals. Alguns exemples, amb dades del propi govern a la mà, a més fàcilment contrastables:

A l’Incasòl hi havia 341 persones el 2003; 494 el 2010
GISA: 102 persones el 2003; 244 el 2010
I la més espectacular Forestal Catalana: 87 el 2003; 321 el 2010

El que he dit, un coladero que ara, en veure les enquestes i pensar alguns que això s’acaba estan treballant a marxes forçades, en temps de crisi i mentre es rebaixa el sou als treballadors públics, per deixar tota aquesta penya ben col•locada i que ningú els pugui despatxar. Des del mes d’abril s’han publicat 292 convocatòries de comandament singulars o de lliure designació i s’han fet 607 nomenaments.

No està mai de més recordar que en aquests moments, la Generalitat de forma directa o a través d’empreses seves està pagant 226.000 nòmines quan fa només 7 anys enrera, en l’últim govern de CiU en pagava 140.000. És a dir, el tripartit ha creat 86.000 funcionaris, més de 12.000 per any. L’excusa que donen és les tres M, mestres mossos i metges però això és una gran mentida. No només han augment un 29% els col•lectius que no són ni mestres ni mossos ni metges sinó que l’increment del sector públic empresarial, o sigui, les empreses creades per la Generalitat ha estat desmesurat: el 318%, que aviat és dit.

La cosa s’agreuja de forma notable quan aquestes dades s’acompanyen d’una política d’amiguisme per incorporar amics i militants a places de nova creació, amb la qual cosa a efectes reals el Govern tripartit s’ha carregat el principi de transparència del qual tan presumeix. Aquesta contractació de personal per empreses es fa habitualment sense complir les normes: no hi ha convocatòria pública, fan contractes laborals indefinits, transformen contractes laborals d’alta direcció en laborals indefinits per assegurar la reserva de plaça i l’increment de retribucions, etc. Tot un festival.

Per tant, cal una racionalització de l’estructura creada pel tripartit perquè és inasumible. Una racionalització que ha de servir també per fer una administració més àgil, més moderna i adaptada a les circumstàncies que ens toca viure. Hem de ser capaços de treure burocràcia del nostre dia a dia, que fer qualsevol gestió no sigui un viacrucis ni que obrir una empresa o un negoci no sigui una aventura. L’administració ha d’estar ara més que mai al costat del ciutadà i facilitar-li les coses, sigui per avaluar una dependència o sigui per donar suport als emprenedors. El contrari, senzillament, ja no serveix per res.